semasa@palestine

Saturday, January 3, 2009

[MAP] 8.30 malam (waktu Mesir) Tentera Israel telah memulakan operasi ketenteraannya di darat. Disertai tentera pejalan kaki dengan bantuan jentera pejuang...

[MAP] HAMAS berharap penduduk Gaza jangan mendengar kahabar-khabar angin yang dikeluarkan oleh tentera Israel..

[MAP] 10.25 malam (waktu Mesir) Sumber HAMAS mengesahkan 10 di antara tentera Israel (pasukan khas) terbunuh, cedera di Hayyu Zaitun apabila Israel memasuki Gaza yang merupakan permulaan serangan darat Israel di Gaza. 3 tempat sasaran utama Israel dalam serangan darat adalah Beit Lahiya, Jabaliya & MIntar (sempadan Gaza-Israel)..

semasa@palestine

askar darat darat telah memulakan operasi ketenteraannya pada petang sabtu,pihak tentera israel berkata "operasi telah memasuki ke fasa yang kedua"......doakan lah kemenangan dan keselamatan untuk semua pejauang dan penduduk palestin...bacalah surah al-ikhlas sebanyak-banyaknya..

[MAP] Jumlah syahid telah meningkat ke angka 457, manakala 2300 cedera termasuk kritikal dalam serangan terbaru kira-kira 1 jam yang lalu & masih berterusan sehingga sekarang. Serangan dari meriam Israel yang berlarutan menyebabkan masjid & berapa buah rumah hancur, selain itu jet F-16, Apache turut menyerang. Dinyatakan bom berangkai turut digugurkan di bandar Gaza. Sekarang beberapa tempat menjadi sasaran serangan ganas Israel.

semasa@palestine

[MAP] Jumlah syahid telah meningkat ke angka 457, manakala 2300 cedera termasuk kritikal dalam serangan terbaru kira-kira 1 jam yang lalu & masih berterusan sehingga sekarang. Serangan dari meriam Israel yang berlarutan menyebabkan masjid & berapa buah rumah hancur, selain itu jet F-16, Apache turut menyerang. Dinyatakan bom berangkai turut digugurkan di bandar Gaza. Sekarang beberapa tempat menjadi sasaran serangan ganas Israel.

semasa@palestine

[MAP] Beberapa penduduk Israel parah akibat serangan roket jenis grad yang dilancarkan pejuang Palestin jatuh di Ushdud, Israel.

[MAP] Kapal perang Israel, kapal selam Israel mengebom pelantar/pelabuhan nelayan Gaza, berdekatan dengan bandar Gaza. Menurut sumber, kapal perang Israel sedang bergerak melalui perairan laut Gaza. Jam 12.00 tengahari (waktu Mesir)

semasa@palestine

Friday, January 2, 2009

(MAP) Sumber HAMAS : Seorang dari aktivisnya, Abu Zakaria Jamal SYAHID dalam pengeboman israel pagi tadi

semasa@palestine

(MAP) Jam 7.05 pagi(waktu Mesir) Memo pekeliling untuk penduduk Gaza digugurkan dari pesawat pengintip Israel. Arahan dari memo tersebut meminta Gaza mengosongkan rumah

semasa@palestine

[MAP] Semalam Israel menghebatkan serangan udaranya di Gaza. Menurut sumber, beberapa kawasan di timur dan utara Gaza menjadi sasaran serangan Israel. Jumlah penduduk Palestin Gaza yang menjadi mangsa serangan Israel meningkat ke angka 434 syahid, manakala 2280 lagi cedera termasuk kritikal. 02/01/09

semasa@palestine

1 minit yg lalu : hari ketujuh mencatatkan angka kematian akibat serangan israel kepada 431 orang dan mencederakan 2,280 orang 500 daripadanya parah

semasa@palestine

[MAP] Jumlah penduduk Palestin Gaza yang menjadi mangsa serangan Israel meningkat ke angka 430 syahid, manakala 2280 lagi cedera termasuk kritikal. Jam 7.30 malam (waktu Mesir)

semasa@palestine

[MAP] Radio Israel : Operasi ketenteraan Israel di darat adalah terbatas. Dalam serangan darat akan disertai sejumlah besar tentera Israel. Jam 4.30 petang (waktu Mesir)

semasa@palestine

02/01/2009 - 57% dari 428 yg terbunuh sepanjang serangan israel dalam tujuh hari ialah dikalangan kanak-kanak dan 2220 cedera

semasa@palestine

[MAP] Jumlah mangsa(penduduk Palestin Gaza) yang syahid akibat serangan Israel di Gaza meningkat 425, manakala 2200 lagi cedera termasuk yang kritikal. Jam 1.30 petang (waktu Mesir)

semasa@palestine

[MAP] 7.12 malam, 01/01/09 (waktu Mesir) Serangan bersiri Israel masih berterusan. Menurut sumber, sebuah rumah dipercayai milik salah seorang pemimpin pejuang KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM dibom Israel.

[MAP] Persekutuan Arab Islam di Sweden mengajak untuk menyatakan bersimpati terhadap Gaza pada sabtu akan datang.

[MAP] Satu demonstrasi raksasa bersimpati terhadap Gaza Di bandar Tanjah, Maghribi (01/01/09). Menurut sumber, demonstrasi tersebut disertai 200 ribu rakyat Maghribi.

semasa@palestine

Thursday, January 1, 2009

[MAP] Jam 3.55 petang, 01/01/08 (waktu Mesir) Pesawat pengintip tanpa juruterbang Israel berlegar-legar di kawasan yang telah diistihar 'zon tertutup' oleh tentera Israel.

[MAP] Jam 4.30 petang, 01/01/09 (waktu Mesir). Di celah serangan dahsyat Israel setelah mengebom rumah Dr.Nizar Rayyan, sekitar sejam Israel mengebom pula di Hayyu Tufah, Gaza yang mengancam sebuah sekolah. Bagaimanapun, pejuang Palestin sempat melancarkan 3 serangan roket ke Israel sebagai balas serangan udara Israel yang melampau. Menurut sumber, beberapa penduduk Palestin(kanak-kanak) syahid dan parah dalam serangan tersebut.

Mengikut penelitian, beberapa serangan Israel hari ini menggunakan peledak letupan yang amat kuat

semasa@palestine

pesawat israel telah mengebom rumah sheikh radwan yang tinggal di bandar gaza pada petang tadi.serangan mensasarkan pemimpin kanan hamas nabil abu el-amrin,tetapi tidak dapat disahkan samada beliau terbunuh dalam serangan itu. mohamad hisyam zakaria: 9 minit yg lalu : kematian di semenanjung gaza mencecah angka 420 dan 2100 cedera

semasa@palestine

[MAP] Persatuan Ahli Parlimen Arab mengadakan muktamar ke-14 di Suur, Lubnan. Menurut sumber, muktamar tersebut juga bersempena untuk simpati terhadap Gaza. Jam 12.50 petang (waktu Mesir). Ketika menyatakan simpati terhadap Gaza, mereka menuntut kesepakatan dikalangan Negara-negara Arab bagi menghentikan serangan Israel di Gaza. Salah seorang anggota parlimen ketika mengulas keadaan di Gaza meminta supaya memutuskan apa jua bentuk hubungan dengan Israel.


[MAP] Jam 2.40 petang (waktu Mesir). Serangan terbaru Israel di Gaza. Menurut sumber, beberapa kawasan menjadi sasaran serangan Israel. Kelihatan kepulan asap di udara Gaza. Motif serangan Israel di situ belum diketahui setakat ini.


[MAP] Serangan udara Israel tertumpu di Jabaliya. Menurut sumber satu serangan Israel telah menghancurkan sebuah bangunan rumah yang dihuni oleh seorang pemimpin tertinggi HAMAS, iaitu Doktor Nizar Rayyan. Serangan tersebut mengakibatkan beliau bersama isteri dan 3 orang anaknya syahid dalam serangan tersebut yang disifatkan antara sasaran Israel terhadap HAMAS. Letupan tersebut mengandungi kandungan letupan yang cukup besar. Dalam serangan tersebut menyebabkan 10 orang syahid termasuk beliau dan keluarganya. Jam 3.15 petang waktu Mesir. Beliau adalah generasi pertama dalam gerakan penentangan bagi membebaskan Palestin daripada kurungan penjajah (Israel) . Jumlah yang terkorban akibat serangan Israel meningkat ke angka 412. Manakala 2000 lagi cedera termasuk kritikal.Jam 4.07 minit petang..

semasa@palestine

2 jam lepas :hamas telah menyerang beberapa roket dari semenanjung ke arah pengkalan tentera israel,tiada dakwaan atau penafian oleh pihak tentera israel setakat ini...
satu jam lepas: 9 lori dr mesir membawa bantuan dan alatan perubatan telah memasuki semenanjung gaza melalui rafah ...


From Map: [MAP] Menteri Kesihatan, Kerajaan Palestin di Gaza meminta Mesir supaya memasukkan pakar-pakar perubatan Arab ke Gaza....
01 / 01 / 2009 Time: 10:54 : seorg aktivis terbunuh ketika tentera darat cube memasuki bandar gaza tetapi berundur semula selepas bertempur dengan briged hamas al-qassam...takbirrr - ALLAHUAKBAR3

semasa@palestine

From Map:
[MAP] Pejuang Palestin telah melancarkan 5 serangan roket ke Wilayah Naqab, berdekatan Beer Sabie'. Menurut sumber, tiada kemalangan jiwa atau nyawa dilaporkan.
Muhammad Farhan: From Map: [MAP] KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera HAMAS) mengebom sebuah pengkalan tentera udara Israel buat kali pertama. Kerosakan belum dinyatakan setakat ini. (Stesen Televisyen al-Aqsa)
Muhammad Farhan: From Map:
[MAP] Menteri Luar Israel, Tsipi Livni dijadualkan mengadakan perbincangan di Paris hari ini. Dinyatakan, perbincangan tersebut adalah berkenaan kedudukan Gaza.

semasa@palestine

Jumlah mangsa(Penduduk Palestin Gaza) yang syahid dalam serangan Israel meningkat ke angkat 400, manakala 2000 mengalami kecederaan termasuk yang kritikal. Jam 8.10 pagi, 01/01/09 (waktu Mesir)

semasa@palestine

Wednesday, December 31, 2008

: 01 jan 2009 : 1 mint yg lepas - sekurang-kurangnya 13 lagi rakyat palestin syahid....
10jam yg lepas: mushir al-almasri pegawai kana hamas berkata "hamas akan berjuang "sehinnga ke nafas yg terakhir" jika isrzel menghantar askar daratnya
mohamad hisyam zakaria: sumber kem. kesihatan : disebalik cuaca yg buruk di sem gaza, kematian telah mencecah ke angka 398 dan 2000 org cedera