Tip Hadapi Peperiksaan

Tuesday, December 18, 2007

PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN

 1. Jangan memikirkan perkara-perkara lain yang boleh mengganggu fikiran dan ketenangan diri.

 2. Jangan membuat anggapan yang peperiksaan itu susah.

 3. Jangan terlalu memikirkan tentang masalah yang mungkin ditemui sewaktu berhadapan dengan kertas soalan peperiksaan.

 4. Jangan memikirkan tentang kegagalan yang mungkin menimpa anda selepas peperiksaan.

 5. Jangan takut pada peperiksaan.

 6. Jangan membuat perbandingan kebolehan diri anda dengan rakan yang lain.

 7. Jangan melakukan maksiat kepada Allah.

PERKARA YANG HARUS DILAKUKAN

 1. Tumpukan sepenuhnya fikiran anda terhadap pelajaran.

 2. Anggapkan peperiksaan itu hanyalah menguji sesuatu yang telah anda baca dan ketahui.

 3. Anggapkan segala soalan yang terdapat di dalam kertas soalan itu adalah soalan-soalan yang pernah anda jawab dalam peperiksaan-peperiksaan yang lepas.

 4. Bayangkan kejayaan yang akan anda alami serta keseronokan yang anda kecapi bersama ayah dan ibu ketika menerima keputusan peperiksaan.

 5. Anggapkan peperiksaan itu sebagai tiket untuk melangkah mercu kejayaan.

 6. Anggapkan diri anda sama seperti orang lain. Orang lain boleh kenapa diri anda tidak boleh!

 7. Berdoa kepada Allah dan bertawakkal kepada-Nya

Amalan peningkatan daya ingatan

 1. Faham.
 2. Jarakkan/pecahkan masa belajar.
 3. Lafazkan isi penting dengan cara yang kuat.
 4. Percaya pada diri sendiri.
 5. Ulang berkali-kali.
 6. Guna kata kunci, kata isyarat. kata rahsia & ungkapan lucu.
 7. Ulangkaji semasa berbaring sebelum tidur & semasa bangun tidur.
 8. Bayangkan selalu (20 peringkat masa cemerlang).

tips kecemerlangan

MASA TERPENTING DALAM PEMBELAJARAN CEMERLANG

MASA BELAJAR WAKTU SUBUH
Lain-lain masa yang perlu diurus.

 1. Masa berbual ditelefon (pendekkan perbualan)
 2. Semasa membantu ayah dan ibu (belajar cara bayangan)
 3. Masa menunggu doktor (ulangkaji Nota)
 4. Masa berjalan dipersekitaran sekolah (tanya/jawab diri anda)
 5. Masa mesyuarat (ulangkaji nota sebelum mesyuarat)
 6. Masa mendengar radio(kurangkan masa)
 7. Masa menunggu kawan (ulangkaji nota)
 8. Masa pelawat ke rumah (jika ramai, belajar di perpustakaan)

Jika anda mengamalkan masa-masa belajar ini dengan betul dan disiplin,pasti anda akan berjaya dengan cemerlang.

Aidil Adha

Hari Raya Aidil Adha (عيد الأضحى) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan diseluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit berbanding Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidil Adha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.